Op 3 oktober 1871 ziet Frank Lateur – alias Stijn Streuvels - het levenslicht in Heule. Als Frank 16 jaar is, verhuist het gezin Lateur naar de bakkerij van zijn nonkels in Avelgem, waar hij eerder al in de leer was gegaan. De postbode - ‘boodje’ zegt Streuvels – brengt om de haverklap bestelde boeken naar de bakkerij in Avelgem, want zijn leeshonger is enorm. Zijn moeder gooit dan met minachting het nieuwe exemplaar op de broodplank en zegt:
Dààr! Ge zult nog uw zinnen steken in al die boeken!
En dat heeft Stijn niet nagelaten. Van verwoed lezer transformeert hij tot schrijver. Gedurende 64 jaar schrijverschap schrijft hij meer dan 50 boeken. Goed voor ruim 6.000 pagina’s. Met zijn mythische figuren, visionaire kracht en taalrijkdom ontpopt hij zich tot een universeel auteur van internationaal niveau. Een evenknie van wereldschrijvers. Hij wint alle mogelijke prijzen in de Nederlandstalige literatuur. Zijn bekendste werken zijn De oogst (1900), Langs de wegen (1902), De vlaschaard (1907), Het leven en de dood in de ast (1926), en De teleurgang van de Waterhoek (1927).
In 1905 neemt Stijn Streuvels zijn intrek in het Lijsternest in Ingooigem en stopt met de bakkerij. Enkele jaren later wordt zijn landhuis uitgebreid met een smalle schrijfkamer en een panoramisch venster dat uitkijkt op de zacht glooiende velden tussen Leie en Schelde. Streuvels is verknocht aan het landschap en zijn bewoners. Zijn grote kracht is dat hij in een uitermate levendige taal deze vertrouwde omgeving op een doordringende wijze weet te portretteren en er universele thema’s op projecteert.
Op 15 augustus 1969 overlijdt Stijn Streuvels in zijn werkkamer met het grote raam. 150 jaar na zijn geboorte inspireren het Lijsternest en Streuvels’ erfenis nog steeds bezoekers, residenten, schrijvers en kunstenaars.